Foil Peddel Techniek

Foil Peddel techniek

Als we aan Downwind SUP Foilen denken, denken we aan zweven over het water. Maar het begint allemaal met peddelen. Natuurlijk foilen we het liefst zo veel mogelijk en peddelen we zo weinig mogelijk. Maar zolang je niet heel goed kunt peddelen.. blijft het peddelen en wordt het geen foilen.. Sorry.. Ook als je het beste board hebt, de beste foil, de best shims en de beste foil techniek.

Als ik op dit moment (november 2023) kijk in Nederland naar de mensen die aardig tot goed kunnen foilen is 90% daarvan ook een zeer ervaren SUPper. En dan heb ik het niet over door de stad peddelen op een inflatable van 32inch breed, maar dan heb ik het over atleten die stuk voor stuk podium plekken op NK’s, EK’s en WK’s hebben behaald in het SUPpen. Allemaal atleten die heel veel kilometers op de SUP hebben gemaakt op vlak water, binnenmeren, zeeën en oceanen. En de enkeling die geen groot SUP verleden heeft, heeft er in korte tijd heel veel tijd in gestoken, heeft heeeeel veel geluk qua genen of heeft heel veel vergelijkbare sporten gedaan.

Nu ga ik je zeker niet aanraden om 3 x per week op een SUP race board te gaan knallen. (Al is het wel een hele goede cardio- en evenwichtsoefening voor als er geen wind is). Maar dat evenwicht zal wel getraind moeten worden. En die peddel beweging zal ook geautomatiseerd moeten worden. Dus er zal tijd in gestoken moeten worden. Je kunt natuurlijk wachten tot je een hele dag vrij bent èn het 22 knopen is èn het west zuid west is en dan Almere-Leystad gaan ‘doen’. Dat is natuurlijk de beste oefening. Maar door werk, sociale verplichtingen en ‘geen wind’ is de kans groot dat je maar 1 x per maand een echte downwind run kunt maken. En ben je dus al snel een jaar verder voordat je genoeg kilometers in de benen hebt. Wil je zo lang niet wachten dan zijn er gelukkig nog meer mogelijkheden.

Het doel

Wat we willen is dat je in de bumps stabiel op je board kunt staan, je board op elk moment met 1 of 2 peddel bewegingen in de richting kunt sturen die je wilt en dat je 20 peddel slagen kunt doen waarbij je maximaal kracht zet. We hebben het hier niet over vlak water dus. Een vlak water peddel-up scoort leuk op Insta, maar geeft waarschijnlijk alleen maar aan dat je foil te groot is voor in de bumps.

Als je nog weinig SUP ervaring hebt kun je waarschijnlijk best wel stukjes op je board staan in de bumps, maar je zult er veel afvallen. Dat kost energie en dan is je sessie snel klaar. Want voor een peddel-up heb je 100% van je kracht nodig. Ook zullen de iets stijlere bumps je vaak uit balans brengen waardoor je niet 100% kunt aanzetten. Je bent dus meer bezig met balans houden dan met accelereren.

Wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je weinig bijzonders nodig. De nieuwe generatie boards en foils maakt het al vele malen makkelijker:

  1. Een (ongeveer) 8’0″ x 23″ x 130 liter board. Ik ga hier verder niet diep op in, maar toch 1 tip: go big! Dus: lang, zeker niet te smal en lekker veel volume.
  2. Een foil die tussen de 1400 en 1700cm2 is. Niet te groot anders is de lift niet te controleren in de bumps.
  3. Een peddel. Lengte is persoonlijk en het soort blad ook. Don’t worry about it. Zolang het maar geen Lidl of Decathlon kwaliteit is.

Wat gaan we doen?

Om de peddel balans te verbeteren en de peddel techniek te automatiseren gaan we KILOMETERS maken. Dat is het enige dat werkt. Sorry.. geen shortcuts hier.. Geen secret fuse lengte, geen perfecte mastpositie of shimmhoek die het werk voor je doet. Gewoon op je board staan en kilometers maken. En daar heb je geen 20 knopen, IJsselmeer bumps of hele dag vrij voor nodig. Pak je board en peddel en rij naar een plasje of riviertje in de buurt en ga heen en weer peddelen. Maak het jezelf zo moeilijk mogelijk. Ga tussen de bootjes peddelen of haaks op de wind. Afentoe even aanzetten mag natuurlijk, maar het gaat om de kilometers. Drie keer per week 30 minuten is perfect. Misschien kun je het na een wing sessie doen, misschien heb je na je werk nog even tijd over… Wees creatief.

Verwacht niets van die peddel sessies. Verwacht niet dat het leuk is en zeker niet dat je gaat foilen. Het is echt INVESTEREN. Je zult merken dat als je dat 20 x hebt gedaan, je veel beter op je board staat als je weer een echte downwinder gaat doen. En dan kun je verder met de volgende fase: versnellen en op de foil komen. Als je daar meer over wilt weten ben je van harte welkom voor een privé lesje. Maar voor het maken van kilometers heb je mij en Youtube niet nodig. En.. deze tips was dus geheel gratis en met de allerbeste bedoelingen.

Technische tips

Dan nog even een paar technische tips:

  • Blijf laag met je lichaamszwaarte punt. Dus door je knieën buigen.
  • Zolang je peddel in het water is ben je stabiel. Dus probeer je peddel altijd in het water, of vlak boven het water te houden.
  • Snelheid = stabiliteit. Dus probeer de snelheid er in te houden, maar het hoeft echt geen sprint van 30 minuten te zijn!
  • Als je dreigt te vallen: buig je knieën nog meer en breng je peddel blad in het water

Enjoy!

Share the stroke!
Share the stoke!